Svetislav Basara

Jedan od najpoznatijih Bajinobaštana i pisac o čijim se knjigama priča.

Svetislav Basara (rođen 21. decembra 1953. u Bajinoj Bašti) je jedan od najznačajnijih srpskih proznih pisaca. Autor je više od četrdeset književnih radova – romana, zbirki pripovetki, drama i eseja.

Njegovu majku Dobrilu kao devojčicu su usvojili Svetislav i Zorka Veizović, pa je po dedi dobio ime.

Dobitnik je više srpskih nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ mnogi smatraju jednim najboljih romana devete decenije 20. veka.

„Pre dvadeset godina, pomislio sam, ništa me nije pripremilo za pojavu Fame o biciklistima. Basara je do tada objavio svoje prve priče i romane, a ja sam u mojoj zbirci Fras u šupi objavio priču „Svetislav Basara intervjuiše Samjuela Beketa za Treći program radio Beograda“. Basarini rani romani ukazivali su na spisateljsku razigranost, na postmodernističko poigravanje sadržajem i formom, na prepuštanje apsurdu, što su sve odlike tipične za Basarin prozni postupak, ali ništa nije nagoveštavalo veliki skok, veliki prelet, koji će se odigrati objavljivanjem romana koji će postati još tipičniji primer njegove proze. Posle pojave Fame o biciklistima, slobodno se tako može reći, srpska proza više nije bila ista, kao što ni Basara više nije bio isti pisac, kao što ni ja nisam bio isti čitalac.”
— David Albahari

Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru.

Kolumnista je dnevnih novina „Danas“. Kolumna mu nosi naziv Famozno.

Za roman „Fama o biciklistima“ dobio je Nagradu „Željezare Sisak“.

Dobitnik je „Nolitove nagrade“ za knjigu „Mongolski bedeker“.

Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Dereta“, doneo mu je Ninovu nagradu za roman godine 2006, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu „Laza Kostić“ 2007. godine. Za roman „Anđeo atentata“, koji je objavila izdavačka kuća „Laguna“, dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ i nagradu „Isidora Sekulić“.

Prvi je dobitnik nagrade Fonda „Borislav Pekić“.

Kao kolumnista „Danasa“, dobio je 2010. godine nagradu „Stanislav Staša Marinković“.Njegov roman Majn kampf ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu 2012. godine.

ZANIMLJIVOSTI O SVETISLAVU BASARI
  • Autor je više od 40 književnih radova.

  • Prvi je dobitnik nagrade „Borislav Pekić“.

  • Jedna od najčitanijih kolumni jeste njegova u dnevnim novinama Danas.

  • Bio je ambasador Jugoslavije na Kipru.

OSTALI ZNAMENITI BAJINOBAŠTANI

2019-05-13T13:25:20+02:00
Go to Top