Свечаном седницом Скупштине општине Бајина Башта, културно-уметничким програмом и доделом признања најзаслужнијим појединцима и фирмама из области привреде, културе, пољопривреде и јавног живота данас ће бити обележен Дан општине Бајина Башта. Најуспешнијим ученицима и наставницима су поводом Дана општине већ уручена признања на пригодном пријему који је раније организован на градском тргу. Свечана седница Скупштине општине Бајина Башта ће се одржати у градском биоскопу од 11.30.

Дан општине Бајина Башта се обележава у сећање на 12. јул 1858. године (по старом календару) када је Карађорђев син и тадашњи владајући српски кнез Александар Карађорђевић издао решење о оснивању варошице. На тај дан формално je основана Бајина Башта као модерно градско насеље, а дотадашње среско седиште премештено из Рогачице у Бајину Башту. Од тада па све до данас, на десној обали Дрине, у подножју планине Таре, смештен је центар општине. Општина Бајина Башта има и своју крсну славу и свеца заштитника, а то је летњи Свети Сава односно празник Преноса моштију Светог Саве Српског који се обележава 19. маја (6. по старом календару).

Кнез Александар Карађорђевић Слика Уроша Кнежевића

Простор Бајина Башта насељен је непрекидно последњих 7000 година. Најстарије досада познато насеље потиче из периода Старчевачке културе раног неолита. Насеље је у науци познато као Кременило и налази се у данашњој Вишесави удаљено 2.5 км од самога центра Бајине Баште. Многе велике културе су на овим просторима оставиле трагове неолита, римске жртвенике и некрополе. Немањићки манастир Рача из XIII века где је функционисала чувена преписивачка школа, средњевековни замак Солотник, црква брвнара у Дубу из 1792. и средњевековни надгробни споменици стећци који се налазе на UNESCO листи су само део српске културне баштине која се налази у овом крају.


Бајина Башта данас је градић са око 14 000 становника који лежи у подножју планинске лепотице Тарe и у загрљају најлепше српске реке Дрине. Општина Бајина Башта обухвата површину од преко 670 km2 са 37 насеља у којим живи око 23 500 становника, а на својој територији поседује изузетне природне и културне вредности које је чине бисером српског туризма. По легенди некадашње насеље Пљесково своје данашње име дугује бајним баштама и воћњацима који су красили ову долину и знаменитом српском хајдучком харамбаши и витезу Баји Пивљанину. Данас је Бајина Башта позната као престоница ћирилице, град Дринске регате, општина у којој се налази Национални парк Тара и срце прелепог региона Подриње.