Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti Srbije slavi se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kad je u Orašcu počela borba za oslobođenje Srbije od vlasti Turske. Srbi su brzo ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede su izvojevane kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.

Dan državnosti Srbije se slavi i kao sećanje na Sretenje, 1835. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi. Tvorac ustava je Dimitrije Davidović, a u Ustavu su bile naglašene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

TO “Tara-Drina” u Turističkom info centru svake godine prigodnim programom obeležava ovaj nacionalni praznik. Imajući u vidu specifične uslove u ovoj godini i obavezu poštovanja svih propisanih mera i obeležavanje Dana državnosti smo prilagodili tome.

Pored velikog broja suvenira sa nacionalnim motivima pripremili smo novi proizvod koji je posvećen obeležavanju Dana državnosti Srbije. Šoljom “Srpska revolucija” odajemo počast “heroju topolskome, Karađorđu besmrtnome”, voždu koji je podigao zastavu ustanka i slobode 1804. godine, a ponosno ističemo i Sretenjski ustav iz 1835. godine kao jedan od prvih demokratskih ustava na svetu i akt koji je garantovao politička i lična prava koja su bila daleko ispred tog vremena.

Na šolji koja je puštena u prodaju pred Dan državnosti ove godine sa jedne strane je Đorđe Petrović Karađorđe i 1804. godina, a sa druge član 117. Sretenjskog ustava koji glasi : “Svaki Srbin ima pravo birati način življenja svog po svojoj volji, samo koji nije na obštenarodnu štetu”. Na ovaj način želeli smo da spojimo dva datuma koja se obeležavaju u Danu državnosti ali i dve težnje srpskog naroda, onu za slobodom i veliko žrtvovanje za nju i onu za demokratijom i najvišim pravima i slobodama za sve.

Turistički informativni centar i suvenirnica u Bajinoj Bašti će u dane obeležavanja Dana državnosti Srbije raditi u vremenu od 9 do 16 časova. Očekujemo vas i želimo vam srećan nacionalni praznik.