U petak, 10. marta, u Bajinoj Bašti je potpisan Protokol o saradnji između Opštine Bajina Bašta i Matice srpske iz Novog Sada. Cilj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata. Matica srpska je najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija koja je osnovana 1826. godine u Pešti.


Protokol poseban značaj daje saradnji na projektu koji se odnosi na negovanje ćirilice i srpskog jezika, istorije i kulture srpskog naroda na teritoriji opštine Bajina Bašta. Matica srpska je prepoznala značaj niza aktivnosti na zaštiti i očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti koje uz bogato kulturno – istorijsko nasleđe čuvene Račanske književne i prepisivačke škole našem mestu sa pravom daju epitet prestonice ćirilice.

Protokol o saradnji su u prostorijama Opštine Bajina Bašta potpisali predsednica opštine Vesna Đurić i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić. Potpisivanju Protokola prisustvovali su ispred Matice srpske i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske i dr Zoran Đerić, član Uredništva Letopisa Matice srpske. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i zamenik predsednika opštine Bajina Bašta Milenko Ordagić, pokretač ćiriličkih aktivnosti u Bajinoj Bašti i predsednik Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“ Siniša Spasojević, član Nacionalnog saveta za kulturu i direktor Istorijskog arhiva iz Užica Željko Marković, pomoćnik predsednika opštine Petar Nešković, direktor TO „Tara-Drina“ Milan Đurić, direktorka Narodne biblioteke „Miloš Trebinjac“ Rada Sarić i direktor Ustanove „Kultura“ Milovan Jezdić.

– Matica Srpska se bliži svom dvovekovnom rođendanu, osnovana je 1826. godine u Pešti. Mi smo tamo gde je srpski narod sa zadatkom da pomažemo naročito u očuvanju njegovog identiteta, jezika i kulture. Mi smo uveli praksu potpisivanja Protokola o saradnji sa gradovima i opštinama i do sada je potpisano oko 20, uglavnom na području AP Vojvodine i na području Republike Srpske. Cilj je da zajedničkim snagama Matica srpska pomogne kulturu u mestima poput Bajine Bašte, odnosno da bude prisutna u samoj Bajinoj Bašti i kako bi realizovali zajedničke projekte koji su značajni za srpski narod, srpski identitet i kulturu. Planiramo da u Bajinoj Bašti, koja se nametnula kao prestonica ćirilice, pokrenemo Dane Matice Srpske. Ovde je izuzetno važan manastir Rača za srpsku kulturu i istoriju. Imajući u vidu da se ovde organizuje festival ćirilice u tom smislu ćemo organizovati zajedničke naučne skupove odnosno, okrugli sto na tu temu kao i dane Matice srpske, ali i promociju i predstavljanje svega onoga što Bajina Bašta ima u samoj Matici srpskoj. – rekao je po potpisivanju protokola dr Milan Micić, generalni sekretar Matice Srpske.

Upravnik Biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović istakao je da je imao veliku tremu pri dolasku u Bajinu Baštu jer su iz ovog kraja dva njegova prijatelja, pesnik Milosav Tešić i istoričar književnosti Gojko Tešić. Smatra da nema ništa prirodnije nego da Matica Srpska dođe u grad ćirilice. On je najavio da će bajinobaštanska biblioteka dobiti na poklon značajan broj knjiga. O Letopisu Matice Srpske govorio je član njegovog uredništva i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić i najavio šire predstavljanje Letopisa u galeriji Ustanove „Kultura“.

Predsednica opštine Bajina Bašta je po potpisivanju Protokola navela da ima zadovoljstvo da potpiše protokol o saradnji sa najstarijom srpskom književnom, kulturnom i naučnom institucijom i da joj je posebno drago da je i Matica srpska prepoznala značaj svih aktivnosti koje se sprovode na zaštiti i očuvanju ćirilice u našoj opštini.

– Koristim priliku da pozdravim drage eminentne goste koji su prepoznali našu opštinu kao stožera očuvanja ćirilice. Bili smo prva opština koja je na svojoj Skupštini usvojila Deklaraciju o ćiriličnom pismu. Potom je usledila „Ćirilična baština“ i otvaranje Parka ćirilice. Drago mi je što je Bajina Bašta prva opština u centralnoj Srbiji koja je potpisala Protokol o saradnji sa Maticom Srpskom. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama otvoriti Dom ćirilice sa Muzejom ćirilice u Rači. – izjavila je Vesna Đurić.


Po Potpisivanju protokola delegacija Matice srpske je sa domaćinima posetila srednjovekovni manastir Raču gde ih je dočekao iguman German Avakumović i upoznao sa najvažnijim podacima o ovom velikom verskom i kulturnom središtu Srba. Delegacija Matice srpske je obišla i staru školu u Rači gde je planirano otvaranje Muzeja ćirilice kao dela budućeg kompleksa Doma ćirilice.


Istog dana od 19 časova u Galeriji Ustanove „Kultura“ održan je program promocije Letopisa Matice srpske u kome su časopis predstavili dr Milan Micić, Selimir Radulović i dr Zoran Đerić dok je prisutne u ime domaćina pozdravio Siniša Spasojević. Letopis Matice srpske je književni časopis koji u čitavom svetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine. Iako je pretežno književnog karaktera, Letopis se bavi i drugim umetničkim, kao i naučnim i društvenim temama. On tretira istorijska pitanja, jezik, nauku o književnosti i srodne discipline. Ogledalo je nacionalnog, kulturnog i naučnog života srpskog naroda. Interesovanje za ovaj kulturni događaj je bilo veliko, a na promociji su bili prisutni i Njegovo preosveštenstvo Vladika Jovan (Purić), direktor regionalnog Istorijskog arhiva iz Užica Željko Marković i Salih Selimović, poznati istoričar i publicista iz Sjenice.