Najprestižnija priznanja u turizmu naše zemlje, „Turistički cvet“, dodeljena su danas u prostoru Opere i teatra Madlenijanum u Beogradu. Ova nagrada Turističke organizacije Srbije tradicionalno se dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma, fizičkim i pravnim licima u Srbiji. Ovogodišnji dobitnik ovog velikog priznanja u kategoriji „Pojedinac za doprinos unapređivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“ je Ranko Milanović, priznati turistički poslenik iz Bajine Bašte koji trenutno obavlja posao rukovodioca Službe informisanja, promocije i turizma u Nacionalnom parku „Tara“.

Ranko Milanović ,po obrazovanju je diplomirani geograf-turizmolog profesionalnu karijeru je započeo 2008. godine u Nacionalnom parku „Tara“. Svojim nesebičnim radom, velikim ličnim zalaganjem kao i idejama i vizijama ostvario je izuzetan napredak u sektoru turizma i promocije Nacionalnog parka „Tara“ ali i čitave zapadne Srbije i regije Podrinja. Veliko iskustvo u oblasti turizma, marketinga i dugogodišnji rad na brojnim međunarodnim i domaćim projektima koje je vodio Ranko Milanović doprineli su da Nacionalni park Tara ostvari uspešnu i dugoročnu saradnju sa zaštićenim područjima u SAD, Rusiji i Evropi kao i da se realizuju brojna infrastrukturna ulaganja u zoni NP Tara. Marketinški efekti i promocija kako NP Tara, tako i kulturnih i prirodnih vrednosti ovog prostora ali i cele Srbije su posao koji Milanović posvećeno i sa puno entuzijazma vodi više od decenije i čiji efekti su nemerljivi.

Milanović je pokretao i vodio realizaciju velikog broja akcija na teme od značaja za očuvanje životne sredine i promociju održivog turizma poput obeležavanja planinarskih staza, programa posmatranja medveda, kampa mladih čuvara prirode, postavljanja turističke signalizacije… Posebno je značajna činjenica da je uz sve redovne poslove uspeo da afirmiše planinu Taru i kao top filmsku destinaciju koja privlači sve više filmskih ekipa iz zemlje i sveta. Godinama daje izuzetan doprinos realizaciji brojnih manifestacija koje se organizuju u ovom delu Srbije, a takođe je i sam osnivač pojedinih poput Tara ultra trejla.

Na dodeli nagrada i ovom važnom okupljanju za turizam Srbije prisutnima se obratila pomoćnica ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković Orlić kao i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Dobitnici nagrade „Turistički cvet“ za 2021. godinu su:

1. U kategoriji Turistička organizacija dobitnik je: Turistička organizacija grada Čačka.

2. U kategoriji Turistička manifestacija dobitnik je: Roštiljijada Leskovac.

3. U kategoriji Receptivna turistička agencija: KonTiki Travel and Service.

4. U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – hotel, dobitnik je: Kraljev čardak, Kopaonik.

U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – podkategorija Ostali ugostiteljski objekti za smeštaj dobitnik su: Etno selo Sunčana reka, Banja Koviljača.

5. Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga: Gold Gondola Zlatibor.

6. Pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga: Ranko Milanović.

Specijalna priznanja dobili Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede – Hores, kao i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – JUTA.

Ranko Milanović je imao čast da se u ime svih dobitnika obrati prisutnima, zahvalio se na nagradi, a u svom govoru se dotakao izazova sa kojima se turizam susreće u uslovima pandemije i pozvao na blisku saradnju kako bi se prilagodili novim prilikama. Istakao je i pozitivne strane poput činjenice da smo počeli da obilazimo i upoznajemo svoju zemlju i da smo se vratili prirodi, našim planinama, selima i banjama, kulturno-istorijskim lokalitetima.