U svečanoj sali najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije, Matice srpske, u sredu je u Novom Sadu organizovano predstavljanje manifestacije „Ćirilična baština“ koja se tradicionalno održava u Bajinoj Bašti. Predstavljen je i niz drugih aktivnosti vezanih za zaštitu i negovanje ćirilice koje se realizuju u našem mestu koje sa ponosom nosi epitet prestonice ćirilice.

prof. dr Dragan Stanić

Pozdravnu reč uputio je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.

Vesna Đurić

U programu pod nazivom Dani ćirilične baštine prisutnima se obratio predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Ćirilična baština“ Siniša Spasojević, Milovan Jezdić, direktor Ustanove „Kultura“ iz Bajine Bašte i prof. dr Isidora Bjelaković, sekretar odeljenja za književnost i jezik Matice srpske.

 

Ovogodišnja „Ćirilična baština“ održava se od 24. do 27. maja u Bajinoj Bašti, a veliki deo sadržaja pripremljen je u saradnji sa Maticom srpskom. Uz bogat kulturno-umetnički program tokom 5. Ćirilične baštine biće održan i Okrugli sto u organizaciji Matice srpske. Na temu ćirilice govoriće neki od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti srpskog jezika od akademika i profesora sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i iz Republike Srpske i Crne Gore do priznatih novinara.