U nedelju, 19. maja 2024. proslava hramovne i gradske slave u Bajinoj Bašti  započela je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u novom Hramu Prenosa moštiju Svetog Save Srpskog. Visokopreosvećeni Arhiepiskop i Mitropolit žički G. Justin je ovde prvi put pominjan u jektenijama i vozglasima sa novim visokim arhijerejskim činom, na radost sveštenstva i vernog naroda koji su prisustvovali ovom istorijskom činu i danu. Ovom prilikom, osveštan je i spomenik Patrijarhu Pavlu koji se nalazi sa oltarske strane ovog hrama. Gledajući na grad, on blagosilja Bajinu Baštu i narod koji živi u ovom gradu, kao što je nekada prolazio ovim putem kao monah Manastira Rače. 

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA ŽIČKA

Njegovom Visokopreosveštenstvu sasluživali su Arhijerejski namesnik račanski protojerej stavrofor Milinko Lukić, iguman Manastira Rača protosinđel German (Avakumović), protojerej Goran Milinković, protojerej Vladimir Vasiljević, protojerej-stavrofor Milan Živanović, Arhijerejski namesnik  iz Antverpena (Belgija), pranjanski paroh protojerej Vojislav Risimović, protojerej Aleksandar Jevtić, paroh kraljevački, protojerej Vladimir Malešević, protojerej Boro Ćutilo, čajetinski paroh protonamesnik Petar Lazić, protonamesnik Mirko Krupniković, kao i đakoni Stefan Simić i Milan Popadić. Pevnicu je predvodio protopsalt Ivan Trajković, sa studentima teologije i bogoslovcima.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Na Malom vhodu, dugogodišnji paroh bajinobaštanski i sveštenik koji se starao o izgradnji ovog hrama od samog početka, protojerej Goran Milinković, odlikovan je u činom protojereja–stavrofora. Za svoj nesebičan trud u gradnji i neumorno pregalaštvo nagrađen je ovim visokim činom.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Nakon pročitanog Jevanđelja, Arhiepiskop i Mitropolit žički G. Justin se vernom narodu obratio srdačnom besedom – najpre govoreći o mironosicama, čiji spomen naša Sveta Crkva obeležava u treću nedelju po Vaskrsenju i o značaju koji su te žene – prvi svedoci Vaskrsenja Gospodnjeg imale u našoj Svetoj Crkvi. One su čak i pre apostola imale iskustvo Hristovog Vaskrsenja, te su ovu radosnu vest prenele apostolima i Petru.

Visokopreosvećeni se zatim osvrnuo i na praznik Prenosa moštiju Svetog Save Srpskog, ispričavši ukratko o samom nastanku ovog praznika. On je ustanovljen nakon što se Sveti Sava upokojio u Velikom Trnovu 1236. godine, gde su njegove mošti i bile položene. Nakon godinu dana, na molbu Svetog kralja Vladislava, njegove Svete mošti bivaju donete u Srbiju i položene u unapred pripremljen kivot u Manastiru Mileševi. Ovo je mesto zbog toga postalo mesto sabiranja i mesto gde se izlivaju molitva i uteha. Naročito se to pokazalo za vreme velikih nevolja, kakvo je bilo petovekovno ropstvo.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Na kraju besede, Visokopreosvećeni je sa prisutnim vernicima podelio svoje iskustvo dolaska na tron žičkih Episkopa, te svoje susrete sa građevinskim odborom koji je bio određen za izgradnju ove, sad već velelepne crkve. Kada je pre deset godina video koliki je prostor određen za hram, predložio je da se njegove dimenzije smanje, smatravši da je predviđena Crkva preveliki zalogaj za mali grad od nekoliko hiljada stanovnika. Međutim, nakon dve nedelje, videvši čvrstu rešenost članova građevinskog odbora, prihvatio je i blagoslovio njihovu želju i nameru da se od dimenzija hrama ne odustaje. Tu se još jednom ponovilo da je glas naroda – glas Božiji. Od tada, kako kaže Visokopreosvećeni, godinama prati i raduje se kako raste ovaj velelepni hram. Zablagodarivši Bogu što mu je stavio u srce misao da posluša volju naroda, Visokopreosvećeni Arhiepiskop i Mitropolit žički  je pohvalio trud sveštenstva i naroda oko postavljanja novoosveštani spomenika blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, rekavši da uz njegov spomenik i okolne škole i institucije, ovaj prostor oko hrama će postati trg i centar zbivanja u Bajinoj Bašti.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Topla beseda je završena srdačnim rečima Visokopreosvećenog: „Bajinu Baštu sam uvek voleo, a sada je volim najviše“.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Na kraju Liturgije je u red Crkvenih dobrotvora uvršten gospodin Branko Mitrović za svoj trud i ljubav koju je pokazao prilikom gradnje naše hrama. U nastavku, za prisutne je i ovog nedeljnog jutra bio pripremljen kulturno-umetnički program u kome su učešće uzeli ansambli naših kulturno umetničkih društava.

Tokom trpeze ljubavi, Njegovom Visokopreosveštenstvu se obratio i protojerej Vladimir Malešević koji je zadužen da se stara o daljoj izgradnji hrama. U srdačnoj besedi, on se najpre zahvalio Arhijereju za dolazak u Bajinu Baštu i liturgijsko proslavljanje ovog svečanog praznika, a zatim i za ljubav koju gaji prema našem gradu. Ovom prilikom je i predsednici opštine Vesni Đurić u ime Crkvene opštine bajinobaštanske uručena slavska ikona Svetog Save, jer je proslava Prenosa moštiju Svetog Save postala krsna slava naše opštine.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Nakon liturgijskog proslavljanja i trpeze ljubavi, proslava našeg divnog svetitelja se nastavila. U večernjim satima je priređen program Svetom Savi u čast. Najpre je u sali bioskopa „Vlaja“ priređena promocija knjige Dragana Jemuovića Perivoj Presvete Bogorodice. U ovoj knjizi autor je sabrao informacije sa svojih mnogobrojnih putovanja na Svetu Goru Atonsku i napravio jedinstvenu bazu podataka, koja može koristiti svima koji su zainteresovani. Sve to je obojeno pričama o načinu života, gostoprimstvu neobičnih stanovnika ovog poluostrva. Nakon promocije knjige, nastavljen je program i prisutni su imali priliku da pogledaju film Nebesko, autorsko ostvarenje režisera Maria Glamazića. Ovaj film je na originalan i poetski način prikazao segmente naše istorije i duhovno nasleđe svetorodne loze Nemanjića, koje je uobličilo i naše duhovno iskustvo danas.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Proslava naše krsne slave je organizovana uz pomoć Opštine Bajina Bašta, opštinskih institucija – Turističke organizacije „Tara-Drina“ Bajina Bašta, Ustanove „Kultura“, Narodne biblioteke „Miloš Trebinjac“ i velikog broja privrednika i drugih ljudi dobre volje, koji su davši svoj doprinos i trud omogućili da se ime Svetog Save proslavi na toržestven način.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Iako je gradnja hrama i dalje u toku i zahteva još pažnje, truda i ljubavi, nadamo se da smo uspeli da započnemo delo dostojno velikog imena Svetoga Save Srpskog, a na čast i radost i čuvara Njegovog žičkog Arhiepiskopskog trona G. Justina. Gradeći ovu velelepnu svetinju, uzdamo se u to da će nam milostivi Bog podariti i snage i ljubavi da nastavimo i izgrađivanje crkvene zajednice oko ovog hrama. Nadamo se da će ovaj hram na najbolji način nastaviti da sabira sve naše sugrađane i verni narod sa raznih strana, da će svi oni koji dođu u našu Bajinu Baštu i u ovu predivnu svetinju poželeti da vreme traje duže i da će izgovoriti Petrove reči sa Tavora: „Dobro nam je ovde biti“ (Mt 17,4).

Veroučitelj Nenad Zekavica

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA ŽIČKA