Uspešno je održano prvo izdanje trodnevne etapne brdsko-biciklističke trke “Wild Bear MTB Stage Race” na terenima Nacionalnog parka Tara u Srbiji.

Prethodnog vikenda u terminu od 9-11. septembra, na terenima Nacionalnog parka Tara, u Srbiji, održano je prvo izdanje trodnevne etapne brdsko-biciklističke trke pod nazivom “Wild Bear MTB Stage Race” gde su o okviru generalnog plasmana svih prijavljenih timova pobedu odneli timovi iz Slovenije i Hrvatske.

Lokacija održavanja trke bio je Mitrovac na Tari, proplanak na oko 1000 mnv, koji važi za jedno od najlepših izletitišta u okviru Nacionalnog parka Tara. Pred učesnicima su bile tri etape različitih dužina i visinskih profila. Prvi dan utrkivanja doneo je nešto bržu stazu sa pojedinačnim tehničkim delovima i ukupnom kilometražom od 42km oko 1000m visinca. Kiša koja je padala dan pred start dodatno je začinila stvari te je pred učesnicima bio klizav teren na koji je bilo potrebno obratiti dodatnu pažnju. Trka je vožena u pravcu Kaluđerskih bara, a preko Dobrog polja i Zaovinskog jezera na nekim od najlepših terena Nacionalnog parka Tara.

Drugi dan trke bio je predviđen za najdužu stazu sa ujedno i najviše visinca. Dug i na momente tehnički zahtevan dan učesnike je testirao do poslednjih granica. Stazu dugu 60 km sa preko 1900 visinca timovi su prelazili u vremenima preko 3h vožnje. Staza je prolazila kroz neke od najudaljenijih predela Nacionalnog parka Tara.

Treći i poslednji dan trodnevnog trkanja startovao je takođe sa Mitrovca na Tari. Takmičari su pred sobom imali stazu dugu 45km sa 1400 visinca koju su najbrži timovi prelazili za nešto više od dva sata. Staza je išla u pravcu Mokre Gore, a takmičari su u povratku ka Mitrovcu prolazili pored nekoliko jezera koje pripadaju Nacionalnom parku Tara.

U ukupnom plasmanu prijavljenih timova prvo mesto pripalo timu “Team Granfondo Slovenia 1 / Istra – Sikošek – Legović”, dok je drugo mesto osvojio tim “Team Granfondo Slovenia 2 – Golob – Vene” , a treće tim “BK Campetto – Deković – Šubr”.

U kategorijama, prvo mesto u muškoj 18+ kategoriji pripalo je timu “Team Granfondo Slovenia 1 / Istra – Sikošek-Legović”, drugo timu “Pannonian Racing Team – Popović-Roman”, a treće timu “Husqvarna – Mesarić-Matulović”.

U kategoriji masters 40+ prvo mesto pripalo je timu “Team Granfondo Slovenia 2 – Golob-Vene”, drugo timu “BK Campetto – Deković-Šubr” a treće timu iz Srbije “Progressive Endorphin – Ćurčić-Petrović”.

U kategorjii Miks timova prvo mesto zauzeo je tim “Cro MTB Racing Team – Lukačević-Ružić”, drugo tim “Energi-Cycling Team Skopje – Ivanova-Kondev”, a treće tim “BK Rotor – Pernjak-Pernjak”.

U E-Bike kategoriji prvo mesto je pripalo timu “MK Lightning – Gjorgjievski-Stanisavoski”, drugo timu “Husqvarna Top Gun – Topol-Koprivnjak”, a treće timu “Husqvarna eCurke – Horvat-Drezga”.

Sudeći po utiscima uprijavljenih timova “Wild Bear MTB Stage Race” u narednim godinama biće nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje dobre MTB vožnje, a drugi vikend u septembru dobro poznati datum za vrhunsko višednevno trkanje na predivnim predelima Nacionalnog parka Tara u Srbiji!

“Wild Bear MTB Stage Race” ogranizovalo je sportsko udurženje “Na sve strane” iz Beograda koje stoji iza organizacije MTB maratona “Tri strane Kopaonika”, a uz podršku Nacionalnog parka Tara, Turstičke organizacije “Tara-Drina” i Centra dečijih letovališta Beograda.