Na atraktivnim terenima Nacionalnog parka Tara u subotu, 18. maja, je održana avanturistička trka “Tribalion – Zemlja medveda“ u kojoj je učestvovalo oko 550 takmičara iz osam zemalja, među kojima i 70 dece.

Takmičari su prolazili stazu savladavajući prepreke poput penjanja preko zidova, nošenja tereta, penjanja uz konopac, prelaženja vodenih površina konopcima, plivanjem ili puzanje kroz blato.

Najzahtevniju trku „Tribalion Čelendž“, dugu 20 kilometara sa 35 prepreka, Ariljac Dragan Savić je istrčao za 1 sat i 39 minuta ostavivši iza sebe, prošlogodišnjeg pobednika, Bajinobaštanina Zorana Spirovskog koji je trku istrčao pola sata sporije.

„Staza jeste zahtevna, ali sam to i očekivao. Trenirao sam dosta, ali nisam očekivao da ću istrčati ovako dobro vreme. Svakako naporan rad se isplatio“, kaže Savić koji se dugo godina bavi fitnesom i trči maratone.

Pored trke ove održana je i trka „Tribalion Grin“ na stazi u dugoj od 10 kilometara sa 20 prepreka. Pobednik ove trke je Bajinobaštanin Goran Gagić koji ju je istrčao za sat vremena. Direktor trke Boris Tomić ističe da je ovo druga godina kako se trka održava i da su organizatori prezadovoljni odzivom takmičara, jer se broj učesnika udvostručio, a da je za to „kriva“ lepota Tare i faktor iznenađenja trke.

„Svake godine će se menjati staza, trudimo se da budemo inovativni. Poenta trke i jeste iznenađenje, znaju samo kilometražu i visinski uspon, ne znaju kakva je staza i gde se nalaze prepreke i kakve su. Tara je sama po sebi posebna, priroda je prelepa, brdoviti tereni, četinarske šume i 1000 metara nadmorske visine i idealna je za održavanje ovakvih manifestacija“, kaže Tomić.

Posle uspeha prve dve, treća Tribalion trka, neće čekati iduću godinu, već će biti organizovana u septembru.

Rezultate trke možete videti ovde.