Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Srbiji koji se obeležava 11. novembra, a zvanični naziv praznika je „Dan primirja u Prvom svetskom ratu — spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“. Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisali primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica bila je Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i ogromnog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Ovaj dan pobede i dan sećanja na ogromna stradanja se u Srbiji simbolično obeležava i nošenjem stilizovane značke „Natalijina Ramonda“ na reveru u sedmici pred praznik i na sam dan praznika što je ove godine od 4. do 11. novembra. Značka predstavlja kombinaciju cveta Natalijine ramonde i čuvene albanske spomenice. Sa jedne strane, cvet predstavlja vaskrs srpske države koja se posle Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put, a sa druge strane albanska spomenica predstavlja najveće stradanje srpskog naroda u ovom ratu, a to je povlačenje preko Albanije. U pitanju je biljka koja koja raste u Srbiji, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Povodom državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu Turistički info centar u Bajinoj Bašti tradicionalno priprema prigodan program. Za sve posetioce Turističkog informativnog centra i suvenirnice pripremljene su značke Natalijina ramonda, a u objektu će biti prikazivani dokumentarni filmovi sa temama iz Prvog svetskog rata.

U nameri da da što više sugrađana i posetilaca Bajine Bašte uključimo u obeležavanje ovog značajnog datuma i podsetimo na ogromna stradanja i žrtve naših predaka u borbi za slobodu i ove godine organizujemo akciju besplatne podele znački Natalijina ramonda. U saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedili veliku količinu znački koje ćemo od 4. novembra pa do samog praznika deliti svim posetiocima Turističkog informativnog centra u Bajinoj Bašti. Uz podelu znački objašnjava se simbolika Natalijine ramonde ali i značaj praznika koji se obeležava 11. novembra. – kaže Siniša Spasojević iz Turističke organizacije „Tara-Drina“.

– Ovu akciju organizujemo već nekoliko godina, a interesovanje za značke je svaki put sve veće. Prošle godine smo imali izuzetno veliki broj upita putem telefona i putem društvenih mreža, a obraćale su nam se i neke javne ličnosti koje su želele da dobiju bedž Natalijina ramonda. Zbog svega toga ove godine smo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potražili znatno veću količnu bedževa, oni su nam izašli u susret i maksimalno podržali ovu akciju pa će TIC Bajina Bašta biti jedno od mesta gde će najviše podeliti ovih znački. – kaže Spasojević.