Ćirilična baština je tradicionalna manifestacija koja se svake godine u maju organizuje u Bajinoj Bašti, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Ove godine u okviru najave manifestacije raspisan je foto – konkurs na temu „Ćirilica nadahnjuje”. Predstavljamo vam najbolje radove po oceni stručnog žirija i po glasovima publike. Nagrade najboljima će biti uručene tokom ceremonije otvaranja 5. Ćirilične baštine, u sredu, 24. maja, na Dan Svetih Ćirila i Metodija i Dan slovenske pismenosti.

Prvo mesto po oceni stručnog žirija na foto-konursu „Ćirilica nadahnjuje“ Dejan Timotijević, 43 godine Bajina Bašta, Srbija Naziv fotografije: Ćirilični izlet Opis: Slika je nastala za vreme prvomajskih praznika, na jednom od naših omiljenih mesta sa čarobnim pogledom na Manastir Raču.

Prvo mesto po glasovima publike na foto-konkursu „Ćirilica nadahnjuje“
Autori: Zorana Modić i Nadežda Trivun, 33 godine
Zvornik, Republika Srpska
Naziv fotografije: Ćirilica, udah naš
Opis fotografije: Učenici 2. razreda OŠ „Sveti Sava“ Zvornik (Republika Srpska). Ćirilica je naše nasleđe, mi njeni potomci. Čuvamo je, negujemo i ponosno pokazujemo. Uvek i zauvek!

Drugo mesto po oceni stručnog žirija na foto-konursu „Ćirilica nadahnjuje“
Ivana Stamenić, 30 godina
Bajina Bašta, Srbija
Naziv fotografije: Ćirilični uranak
Opis: Rale uz Slovaricu uči ćirilicu❤

Drugo mesto po glasovima publike na foto-konkursu „Ćirilica nadahnjuje“
Simović Vasilisa, 16 godina
Herceg Novi, Crna Gora
Naziv fotografije: Dio iz akatista Svetom Nikolaju
Opis fotografije: Bavim se pisanjem starog ćiriličnog pisma i pohađala sam letnju školu kaligrafije koja se održavala u mom gradu. Trudimo se da se ćirilica ne zaboravi!

Treće mesto po glasovima publike i po oceni stručnog žirija na foto-konkursu „Ćirilica nadahnjuje“
Teodora Šuman, 14 godina
Čurug, Srbija
Naziv fotografije: Stazama predaka
Opis fotografije: Na Kaligrafskoj sekciji proučavam srednjovekovni način i stil pisanja, koji potom prenosim na svoje radove. Ispisujem citate, kojima dodajem svoj lični pečat

Na ovaj veliki međunarodni foto-konkurs slike su pristigle iz četiri države, a odziv publike za glasanje je bio izuzetan. Stručni žiri koji je pored publike izabrao tri najbolje slike su činili Nenad Marić, Obrad Pavlović i Ivana Leontijević.

5. Ćirilična baština se održava od 24. do 27. maja uz izuzetno bogat naučni, umetnički i kulturno-zabavni program. Očekujemo vas u prestonici ćirilice.