Ћирилична баштина је традиционална манифестација која се сваке године у мају организује у Бајиној Башти, а посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Ове године у оквиру најаве манифестације расписан је фото – конкурс на тему „Ћирилица надахњује”. Представљамо вам најбоље радове по оцени стручног жирија и по гласовима публике. Награде најбољима ће бити уручене током церемоније отварања 5. Ћириличне баштине, у среду, 24. маја, на Дан Светих Ћирила и Методија и Дан словенске писмености.

Прво место по оцени стручног жирија на фото-конурсу „Ћирилица надахњује“ Дејан Тимотијевић, 43 године Бајина Башта, Србија Назив фотографије: Ћирилични излет Опис: Слика је настала за време првомајских празника, на једном од наших омиљених места са чаробним погледом на Манастир Рачу.

Прво место по гласовима публике на фото-конкурсу „Ћирилица надахњује“
Аутори: Зорана Модић и Надежда Тривун, 33 године
Зворник, Република Српска
Назив фотографије: Ћирилица, удах наш
Опис фотографије: Ученици 2. разреда ОШ „Свети Сава“ Зворник (Република Српска). Ћирилица је наше наслеђе, ми њени потомци. Чувамо је, негујемо и поносно показујемо. Увек и заувек!

Друго место по оцени стручног жирија на фото-конурсу „Ћирилица надахњује“
Ивана Стаменић, 30 година
Бајина Башта, Србија
Назив фотографије: Ћирилични уранак
Опис: Рале уз Словарицу учи ћирилицу❤

Друго место по гласовима публике на фото-конкурсу „Ћирилица надахњује“
Симовић Василиса, 16 година
Херцег Нови, Црна Гора
Назив фотографије: Дио из акатиста Светом Николају
Опис фотографије: Бавим се писањем старог ћириличног писма и похађала сам летњу школу калиграфије која се одржавала у мом граду. Трудимо се да се ћирилица не заборави!

Треће место по гласовима публике и по оцени стручног жирија на фото-конкурсу „Ћирилица надахњује“
Теодора Шуман, 14 година
Чуруг, Србија
Назив фотографије: Стазама предака
Опис фотографије: На Калиграфској секцији проучавам средњовековни начин и стил писања, који потом преносим на своје радове. Исписујем цитате, којима додајем свој лични печат

На овај велики међународни фото-конкурс слике су пристигле из четири државе, а одзив публике за гласање је био изузетан. Стручни жири који је поред публике изабрао три најбоље слике су чинили Ненад Марић, Обрад Павловић и Ивана Леонтијевић.

5. Ћирилична баштина се одржава од 24. до 27. маја уз изузетно богат научни, уметнички и културно-забавни програм. Очекујемо вас у престоници ћирилице.