Svečana proslava slave grada i hrama započela je večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom u novom Hramu Prenosa moštiju Svetog Save Srpskog. Ovim bogosluženjem načalstvovao je iguman Manastira Rače protosinđel German (Avakumović), a sasluživali su mu sveštenik iz Bačevaca Sreten Tadić i paroh kremanski jerej Aleksandar Đuričić. Nakon večernje sa petohlebnicom veliki broj vernika je krenuo u litiju gradskim ulicama. Kako je krsni hod vodio ka Hramu Svetog proroka Ilije, u porti ovog hrama je izvršen pomen preminulim ktitorima, od kojih neki i počivaju na ovom Svetom mestu, kao i preminulim sveštenicima koji su svoje pastirske dane proveli sa vernim narodom Bajine Bašte.

Foto: SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA ŽIČKA

Nakon pomena, litija je nastavila da se kreće gradskim ulicama ka gradskom trgu gde je čitano Sveto Evanđelje i kropljen verni narod, a zatim niz glavnu ulicu, penjući se ka Hramu Svetog Save – Svetosavskom ulicom.  Time je krsni hod završen, a sabrani vernici su u nastavku imali priliku da predahnu i uz posluženje uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu za koji su se pobrinula naša dva Kulturno umetnička društva – ‘’Milenko Topalović’’ i ‘’Jelek’’. Dinamičnim igrama folklorci su nas preneli u neke zaboravljene prostore i vreme čije bilo i dalje odjekuje u svakom od nas. Pored njih, program je obogaćen nastupom glumca Avrama Cvetkovića, koji je maestralno izgovorio besedu Svetog Save i besedu „Srbine, brate“.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Ipak, srca publike osvojili su naši najmlađi sugrađani. Veliki broj dece je učestvovao u nastupima folklornih sekcija naših KUD-ova, a pored njih tu su bili i Nina Pavlović koja je svojim prelepim glasom otvorila kulturni program, kao i Jovan Jakovljević koji je svojom pesmom o Svetom Savi dirnuo sve prisutne. Njegova pesma bila je ujedno i uvod za proglašenje i dodelu nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola naše opštine. Povodom praznika i slave grada i hrama za učenike veronauke je organizovan literarni i likovni konkurs na koji su odazvao veliki broj naših đaka, te je žiri imao nimalo lak zadatak da od nekoliko stotina pristiglih radova izabere one najbolje. Nakon dodele nagrada najboljima, prisutni su pozvani da na platou ispred hrama pogledaju veliki broj izloženih radova. Najveći utisak na ovogodišnjem konkursu predstavlja izuzetan odziv i zainteresovanost naše dece da se na likovni ili književni način izraze o onim duhovnim pitanjima i dimenzijama našeg postojanja crtajući i pišući o Pashi ili o tome što je Sveti Sava učinio i dalje čini za nas.

Foto: Goran Pavlović/TO Tara-Drina

Nakon dodele nagrada i obilja dečije radosti i iskrenih osmeha, prisutnoj publici se milozvučnim tonovima predstavila i grupa „Nektarija“ iz Valjeva, koja izvodi duhovnu muziku. Reči pesmama i način izvođenja predstavljali su divan prizor da se navečerje slave proslavi i da se ujedno okrepimo i pripremimo za toržestvenu arhijerejsku liturgijsku proslavu hramovne slave i slave opštine Bajina Bašta.

Veroučitelj Nenad Zekavica

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA ŽIČKA