Свечана прослава славе града и храма започела је вечерњим богослужењем са петохлебницом у новом Храму Преноса моштију Светог Саве Српског. Овим богослужењем началствовао је игуман Манастира Раче протосинђел Герман (Авакумовић), а саслуживали су му свештеник из Бачеваца Сретен Тадић и парох кремански јереј Александар Ђуричић. Након вечерње са петохлебницом велики број верника је кренуо у литију градским улицама. Како је крсни ход водио ка Храму Светог пророка Илије, у порти овог храма је извршен помен преминулим ктиторима, од којих неки и почивају на овом Светом месту, као и преминулим свештеницима који су своје пастирске дане провели са верним народом Бајине Баште.

Фото: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Након помена, литија је наставила да се креће градским улицама ка градском тргу где је читано Свето Еванђеље и кропљен верни народ, а затим низ главну улицу, пењући се ка Храму Светог Саве – Светосавском улицом.  Тиме је крсни ход завршен, а сабрани верници су у наставку имали прилику да предахну и уз послужење уживају у богатом културно-уметничком програму за који су се побринула наша два Културно уметничка друштва – ‘’Миленко Топаловић’’ и ‘’Јелек’’. Динамичним играма фолклорци су нас пренели у неке заборављене просторе и време чије било и даље одјекује у сваком од нас. Поред њих, програм је обогаћен наступом глумца Аврама Цветковића, који је маестрално изговорио беседу Светог Саве и беседу „Србине, брате“.

Фото: Горан Павловић/ТО Тара-Дрина

Ипак, срца публике освојили су наши најмлађи суграђани. Велики број деце је учествовао у наступима фолклорних секција наших КУД-ова, а поред њих ту су били и Нина Павловић која је својим прелепим гласом отворила културни програм, као и Јован Јаковљевић који је својом песмом о Светом Сави дирнуо све присутне. Његова песма била је уједно и увод за проглашење и доделу награда најбољим ученицима основних и средњих школа наше општине. Поводом празника и славе града и храма за ученике веронауке је организован литерарни и ликовни конкурс на који су одазвао велики број наших ђака, те је жири имао нимало лак задатак да од неколико стотина пристиглих радова изабере оне најбоље. Након доделе награда најбољима, присутни су позвани да на платоу испред храма погледају велики број изложених радова. Највећи утисак на овогодишњем конкурсу представља изузетан одзив и заинтересованост наше деце да се на ликовни или књижевни начин изразе о оним духовним питањима и димензијама нашег постојања цртајући и пишући о Пасхи или о томе што је Свети Сава учинио и даље чини за нас.

Фото: Горан Павловић/ТО Тара-Дрина

Након доделе награда и обиља дечије радости и искрених осмеха, присутној публици се милозвучним тоновима представила и група „Нектарија“ из Ваљева, која изводи духовну музику. Речи песмама и начин извођења представљали су диван призор да се навечерје славе прослави и да се уједно окрепимо и припремимо за торжествену архијерејску литургијску прославу храмовне славе и славе општине Бајина Башта.

Вероучитељ Ненад Зекавица

Извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА