Sa ciljem da se kroz kreativna grafička rešenja dobiju lepe čestitke pisane ćirilicom, Ustanova „Kultura“, u okviru manifestacije 6. „Ćirilične baštine“, organizuje konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“.

Ideja je da se na maštovit način osmisle i naprave čestitke koje će biti namenjene za čestitanje različitih događaja poput državnih i verskih praznika, rođenja dece, krštenja, venčanja, godišnjica braka, odlazaka u penziju i slično.

Imajući u vidu da se na internetu može naći vrlo malo ćiriličkih čestitki povodom navedenih događaja, cilj nam je da kroz ovaj konkurs dobijemo što više rešenja koja će postati dostupna širokoj publici i deliti se na društvenim mrežama. Želja nam je da ljudima koji vole i poštuju naše pismo omogućimo da na društvenim mrežama i u komunikaciji sa dragim ljudima mogu čestitati važne datume lepim grafičkim rešenjima pisanim ćirilicom.

Organizatori pozivaju učesnike da odaberu prigodne događaje za koje će praviti čestitku, da budu maštoviti i da se potrude da dobijemo ćiriličke čestitke koje će da se šalju, dele i „žive“ još dugo po završetku konkursa.

Pravila konkursa:
• grafička rešenja koja učesnici šalju moraju biti autorska;
• jedan autor može dostaviti do tri grafička rešenja;
• slike moraju biti u digitalnoj formi u JPEG formatu i moraju biti visokog kvaliteta. Maksimalna veličina datoteke ne sme preći 20 MB.
• autori su lično odgovorni za prikazani motiv na grafičkom rešenju i za eventualna kršenja autorskih prava;
• autori ustupaju prava na korišćenje svih objavljenih slika u okviru konkursa u promotivne svrhe, u bilo kojem obliku ili mediju. Pri ovakvom korišćenju organizatori se oslobađaju od bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografije na konkursu;
• organizatori zadržavaju pravo da prihvate ili odbiju sliku na osnovu toga da li ona odgovara ciljevima konkursa i zadatim kriterijumima i uslovima, bez pružanja bilo kakvog daljeg obrazloženja ili obaveštenja učesniku koji je dostavio sliku;
• radovi se mogu dostavljati od 18. aprila do 8. maja 2024. godine. Čestitke poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Organizator može promeniti bilo koje od pravila konkursa, bez prethodnog obaveštavanja korisnika. Izmena pravila će biti javno dostupna na zvaničnoj FB stranici „Ćirilične baštine“.
Radove sa prijavom potrebno je poslati na e-poštu: cirilicnabastina@gmail.com sa naznakom za konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“.

Molimo vas, pročitajte detalje o odricanju od odgovornosti pre slanja radova:
Ovim potvrđujem da grafičko rešenje koje prijavljujem na konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“, koji organizuje Ustanova „Kultura“ u okviru manifestacije „Ćirilična baština“, jeste moje originalno delo i da niko ne polaže autorska prava na njega, te da, ako polaže, ja sam njihov jedini nosilac. Ovu sliku prilažem kao izraz sopstvene kreativnosti i razumem da će ona biti objavljena kao moje originalno delo. Razumem da će moja prijava biti predmet razmatranja pre nego što bude prihvaćena na konkursu.

Sve prijave treba da uključuju sledeće podatke:
– ime i prezime autora, godine starosti i mesto prebivališta;
– kratak opis grafičkog rešenja (do 30 reči);
– kontakt podatke autora (broj telefona, e-pošta, adresa, grad i država).

Na konkursu će se prihvatati samo prijave dostavljene na ćirilici.
Izbor najboljih radova vršiće se glasanjem na društvenoj mreži Fejsbuk i ocenjivanjem od strane stručnog žirija.

Glasanje od strane publike biće organizovano na zvaničnoj FB stranici „Ćirilične baštine“ po principu JEDNO SVIĐANJE NA FOTOGRAFIJI = JEDAN GLAS.
Svi pristigli radovi biće objavljeni 9. maja u zajedničkom albumu na stranici „Ćirilične baštine“, a zatim će početi glasanje za najbolje čestitke. Glasanje se završava 17. maja u 10 sati i tada će biti napravljen presek sviđanja na slikama – glasova, na osnovu čega će se dobiti tri najbolja rada po ocenama publike.

Autore najboljih radova očekuju diplome i poklon paketi „Ćirilične baštine“, koji će biti uručeni u okviru programa manifestacije.

Čestitke kojima se, po oceni organizatora, na najbolji način postigao cilj konkursa, mogu biti štampane i, uz prigodne poruke i navođenje imena autora, predstavljene u Bajinoj Bašti tokom trajanja programa 6. „Ćirilične baštine“. Postoji mogućnost da najbolji radovi budu, u formi čestitke, štampani radi prodaje u info-centrima opštine Bajina Bašta i promovisanja organizatora konkursa i Bajine Bašte kao prestonice ćirilice. Pri ovakvom korišćenju organizatori se oslobađaju od bilo kakvih potraživanja od strane autora radova na konkursu.