25. novembra u galeriji Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti održana je promocija Zbornika „Đerdan od ćirilice“ sa pesmama sa konkursa „Čuvari ćirilice“ koji je organizovan u okviru „Ćirilične baštine“ u maju ove godine. O knjizi je govorio pisac i novinar Obrad Dodić koji je urednik Zbornika, dok je uvodnu reč o manifestaciji „Ćirilična baština“ i izabrane stihove čitala Tijana Sarić ispred žirija pesničkog konkursa.

Pesnički konkurs „Čuvari ćirilice“ za najbolju pesmu posvećenu ćirilici raspisan je kao uvod u 4. „Ćiriličnu baštinu“ koja je održana maja 2022. godine. Autori najboljih pesma, po oceni stručnog žirija, nagrađeni su diplomama i poklon paketima „Ćirilične baštine“ prilikom otvaranja manifestacije 21. maja 2022. godine. Odziv na konkurs je bio izuzetan, pristiglo je stotinak pesama, a svoje stihove su dostavili autori iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Federacije BiH, Hrvatske…

„Ćirilična baština“ je tradicionalna manifestacija u oblasti kulture i turizma od značaja za opštinu Bajina Bašta, posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. „Ćirilična baština“ se održava svake godine, u poslednjoj trećini meseca maja (oko 24. maja – Dana Svetih Ćirila i Metodija) u trajanju od najmanje tri dana. Idejni tvorci manifestacije su Siniša Spasojević i Zoran Raković, a prva „Ćirilična baština“ je održana 2019. godine.

„Ćiriličnu baštinu“ organizuje je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta. Pored organizatora manifestacije marketing i promociju za potrebe „Ćirilične baštine“ vrši Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta.

Iz Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“ navode da im je zadovoljstvo da će kao još jedan rezultat manifestacije, objavljivanjem ove knjige, otvoriti put do čitalačke publike brojnim nadarenim pesnicima i predstaviti stotinak divnih pesama nastalih u čast srpskog pisma.

– Pažljivi čitalac će lako zapaziti jednu tananu iskrenost u ovim pesmama, a iskrenost u poeziji oduvek je imala poseban senzibilitet prema prirodnosti ljudskog bića i uma, prema ponašanju ljudi prema sebi i prema drugima. Običan naš čovek, koji je u duši pomalo i pesnik, to bi nazvao čistoćom duha, a poezija u širem smislu to prihvata kao izraz jednostavnog i lepog bez posebnog doterivanja i ukrašavanja. – naveo je urednik Zbornika Obrad Dodić

Ova knjiga će predstavljati jedan „topli zračak sunčane poetike“, koja će na svoj način uobličavati pesnički prostor, budući da je njena tematika, kao i povod njenog nastanka, usklađena sa ćiriličnim znakovima održavanja koji nas u svom vizuelnom dejstvu čulno i moralno vode ka preciznosti njenih poruka. Nama ostaje da te poruke iščitavamo, da ih razumemo, pamtim i prenosimo pokolenjima. Te poruke, na kraju krajeva, ne smeju i ne mogu biti samo puki zapis, već poezija koja traje, koja održava i čuva naše ćirilično pismo. – naglašava Dodić

Prilikom promocije naglašeno je da je u Zborniku sadržano dosta kvalitetnih pesama i da iako su samo tri mogle da dobiju nagradu žirija sve zaslužuju da budu dostupne javnosti, da se čitaju i da stihovima šalju ljubav prema ćirilici. Prisutni pesnici na promociji su pročitali svoje pesme koje su zastupljene u Zborniku „Đerdan od ćirilice“.

Svim prisutnima na promociji podeljeni su primerci Zbornika koji će biti dostavljen i biblioteci u Bajinoj Bašti i drugim kulturnim i obrazovnim institucijama da bi se i na ovaj pesnički način iz grada ćirilice širila priča o potrebi stalnog korišćenja i očuvanja ćirilice.