25. новембра у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти одржана је промоција Зборника „Ђердан од ћирилице“ са песмама са конкурса „Чувари ћирилице“ који је организован у оквиру „Ћириличне баштине“ у мају ове године. О књизи је говорио писац и новинар Обрад Додић који је уредник Зборника, док је уводну реч о манифестацији „Ћирилична баштина“ и изабране стихове читала Тијана Сарић испред жирија песничког конкурса.

Песнички конкурс „Чувари ћирилице“ за најбољу песму посвећену ћирилици расписан је као увод у 4. „Ћириличну баштину“ која је одржана маја 2022. године. Аутори најбољих песма, по оцени стручног жирија, награђени су дипломама и поклон пакетима „Ћириличне баштине“ приликом отварања манифестације 21. маја 2022. године. Одзив на конкурс је био изузетан, пристигло је стотинак песама, а своје стихове су доставили аутори из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Федерације БиХ, Хрватске…

„Ћирилична баштина“ је традиционална манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. „Ћирилична баштина“ се одржава сваке године, у последњој трећини месеца маја (око 24. маја – Дана Светих Ћирила и Методија) у трајању од најмање три дана. Идејни творци манифестације су Синиша Спасојевић и Зоран Раковић, а прва „Ћирилична баштина“ је одржана 2019. године.

„Ћириличну баштину“ организује је Установа „Култура“ под покровитељством Општине Бајина Башта. Поред организатора манифестације маркетинг и промоцију за потребе „Ћириличне баштине“ врши Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта.

Из Организационог одбора „Ћириличне баштине“ наводе да им је задовољство да ће као још један резултат манифестације, објављивањем ове књиге, отворити пут до читалачке публике бројним надареним песницима и представити стотинак дивних песама насталих у част српског писма.

– Пажљиви читалац ће лако запазити једну танану искреност у овим песмама, а искреност у поезији одувек је имала посебан сензибилитет према природности људског бића и ума, према понашању људи према себи и према другима. Обичан наш човек, који је у души помало и песник, то би назвао чистоћом духа, а поезија у ширем смислу то прихвата као израз једноставног и лепог без посебног дотеривања и украшавања. – навео је уредник Зборника Обрад Додић

Ова књига ће представљати један „топли зрачак сунчане поетике“, која ће на свој начин уобличавати песнички простор, будући да је њена тематика, као и повод њеног настанка, усклађена са ћириличним знаковима одржавања који нас у свом визуелном дејству чулно и морално воде ка прецизности њених порука. Нама остаје да те поруке ишчитавамо, да их разумемо, памтим и преносимо поколењима. Те поруке, на крају крајева, не смеју и не могу бити само пуки запис, већ поезија која траје, која одржава и чува наше ћирилично писмо. – наглашава Додић

Приликом промоције наглашено је да је у Зборнику садржано доста квалитетних песама и да иако су само три могле да добију награду жирија све заслужују да буду доступне јавности, да се читају и да стиховима шаљу љубав према ћирилици. Присутни песници на промоцији су прочитали своје песме које су заступљене у Зборнику „Ђердан од ћирилице“.

Свим присутнима на промоцији подељени су примерци Зборника који ће бити достављен и библиотеци у Бајиној Башти и другим културним и образовним институцијама да би се и на овај песнички начин из града ћирилице ширила прича о потреби сталног коришћења и очувања ћирилице.