Oko 200 učesnika uživalo je danas na prvoj Ćiriličnoj biciklijadi koju je organizovala Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja, manastira Rača i Nacionalnog parka Tara.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

U prijatnoj i edukativnoj vožnji od Parka ćirilice u centru Bajine Bašte do izletišta kod manastira Rača i nazad najviše je bilo dece sa roditeljima i omladine. Pored Bajinobaštana u čast ćirilice su vozili i učesnici iz drugih gradova među kojima su bili i direktor Turističke organizacije regija Zapadna Srbija Miroslav Rađen i direktor regionalnog Arhiva iz Užica Željko Marković.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Ćirilična biciklijada startovala je u 10.30 časova iz Parka ćirilice uz prethodno objašnjenje pravila ponašanja i bezbednosti u saobraćaju.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Tokom vožnje pravljene su kraće pauze za odmor učesnika biciklijade čiji osnovni cilj je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Na izletištu „Ćirilica“ koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa napravljen je odmor uz osveženje, a najmlađi su imali priliku da od Marije Dakić iz NP „Tara“ saznaju osnovne informacije o značaju očuvanja životne sredine i pravilnom ponašanju u prirodi.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Prilikom povratka organizovana je poseta manastiru Rača i obilazak manastirske riznice. Učesnike Ćirilične biciklijade sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole, istorijatom manastira i značajem očuvanja i korišćenja ćirilice upoznali su Milica Stanišić iz Nacionalnog parka Tara i Siniša Spasojević iz Turističke organizacije „Tara-Drina“.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Po završetku Ćirilične biciklijade sva deca učesnici su dobili medalje od strane TO „Tara-Drina“ dok su svi učesnici biciklijade dobili poklone Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u vidu svetala za bicikle, zvonca za bicikl i privezaka.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Učesnici su izrazili zadovoljstvo organizacijom manifestacije, a naša ustanova planira da Ćirilička biciklijada postane tradicionalna i da se održava svakog septembra.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Ćirilična biciklijada je još jedna u nizu aktivnosti koje su posvećene srpskom pismu, a organizuju se u Bajinoj Bašti koja ponosno nosi epitet grada ćirilice. U Skupštini opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice, zatim je ustanovljena manifestacija „Ćirilična baština” koja se ovde uz niz programa sa učešćem vodećih poznavalaca našeg jezika, istorije i kulturnog nasleđa redovno održava krajem maja. U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su nam napisane najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija. U pripremi je osnivanje Muzeja ćirilice, u zgradi stare škole u Rači nadomak manastira, što Bajinobaštani smatraju poslom od nacionalnog značaja.

Foto: Nenad Marić/TO „Tara-Drina“

Mesto gde je u prošlosti cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se sačuvala ćirilica u najtežim vremenima poznato je i po najvećem izboru ćiriličkih proizvoda i suvenira koji se pod sloganima „Ćirilica se piše srcem“ i „Baštinimo ćirilicu u Bajinoj Bašti“ mogu nabaviti u turističkim info centrima ove opštine.