U Bajinoj Bašti je od 22. do 24. maja održana druga po redu manifestacija „Ćirilična baština“ uz sve mere zaštite propisane zbog pandemije korona virusa. Prošlogodišnja „Ćirilična baština“ je uz izuzetan i raznovrstan program privukla veliku pažnju medija a od Ministarstva kulture i informisanja nagrađena je nagradom „Kulturni obrazac godine“. Ove godine, ministar kulture Vladan Vukosavljević, uputio je pismo podrške opštini Bajina Bašta povodom održavanja „Ćirilične baštine”.

– Ministarstvo kulture i informisanja svesrdno pozdravlja napore opštine Bajina Bašta na zasnivanju i održanju „Ćirilične baštine”, manifestacije proizišle iz bajinobaštanske Deklaracije o ćirilici usvojene prošle godine, koju je Ministarstvo kulture i informisanja takođe podržalo. Ako svemu tome dodamo okolnost da programi „Ćirilične baštine” otpočinju uoči Dana slovenske pismenosti, Svetih Ćirila i Metodija, možemo osetiti snažnu simboličku poruku o značaju borbe za očuvanje i negovanje našeg osnovnog pisma. U tome se razaznaje i duboko zračenje manastira Rače i njenih čuvenih pisara i pisaca Račana, od Jeroteja do Gavrila Stefanovića Venclovića, koji su srpsko slovo čuvali i preneli do severnih panonskih krajeva posle Velike seobe, navodi se između ostalog u pismu.

Budući da je osnovna ideja manifestacije negovanje ćirilice kao jednog značajnog aspekta kulturnog nasleđa srpskog naroda, od ove godine počela je da se dodeljuje „Ćirilična darovnica“, nagrada za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Prvi dobitnik „Ćirilične darovnice“ je dnevni list „Politika“. Cilj organizatora je da se nagradom na nacionalnom nivou istaknu organizacije i pojedinci koji svojim radom doprinose promociji i očuvanju ćirilice.


U okviru manifestacije ‘Ćirilična baština“, priređena je postavka kaligrafije na kojoj je autor, akademski slikar Dušan Mišić iz Šapca, u okviru ciklusa „Slika i reč“ izložio 20 radova, tekstova koji su molitve iz bogoslužbenih knjiga, ispisanih ćirilicom na pergamentu sa ukrasnim ornamentima nalik srednjovekovnim.


Pre same manifestacije, organizatori su raspisali literarni i likovni konkursi za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine Bajina Bašta, kao i internet konkurs pod nazivom „Ćirilica se piše srcem“ na fejsbuk stranici manifestacije. Na samoj manifestaciji predstavljeni su najuspešniji radovi sa ovog konkursa.

Tokom „Ćirilične baštine“ održano je predavanje o kaligrafiji a predavač je bio slikar Dušan Mišić. Priređena su i predavanja prilagođena temi i ciljevima manifestacije, između ostalih i multimedijalno predavanje koje je priredila Anđelka Petrović, magistar nauke o književnosti, kao i brojni drugi sadržaji održani na prepoznatljivim lokacijama Bajine Bašte, kao što su kućica na Drini i manastir Rača.