U subotu je bio drugi dan manifestacije „Ćirilična baština“ u okviru koga su u galeriji Ustanove „Kultura“ održana predavanja o ćirilici kao posebnom simbolu srpskog naroda. Pored predavanja jednog od članova radne grupe za zaštitu ćirilice, profesora srpskog jezika, Dragane Vasić, publika u Bajinoj Bašti je imala čast i zadovoljstvo da uživa u izuzetnom predavanju našeg eminentnog istoričara Dejana Ristića. Trećeg dana manifestacije, posle liturgije u manastiru Rača, veoma nadahnutu besedu je održao umirovljeni episkop niški prof. dr Jovan (Purić) a zatim je bila organizovana lagana planinarska tura „Stazama račanskih prepisivača“ .

„Upotreba ćirilice i lepota ćirilskih znakova“ bila je tema zanimljivog predavanja Dragane Vasić. „Jezik i pismo kao deo identitetskog nasleđa“ je predavanje koje je Dejan Ristić prezentovao posetiocima manifestacije a koje je donelo dosta zanimljivih podataka i otvorilo brojna pitanja. Dejan Ristić jedan od naših najuglednijih istoričara, u javnosti je prepoznat kao intelektualac od integriteta, sa jasnim stavovima o bitnim pitanjima naše kulture, istorije i društva. Njegove reči su odmerene, britke, a svojom pojavom i stilom podseća nas na pomalo zaboravljene građanske vrednosti. Tako se predstavio i u Bajinoj Bašti a publika je opravdano zaključila da je ovo jedno od najboljih predavanja koje je u poslednjim godinama održano u gradiću u Podrinju.

 

 

Ristić je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem, istraživanja i memorijalizacije Holokausta, kao i kulture sećanja. Bio je upravnik Narodne biblioteke Srbije, državni sekretar za kulturu, inicijator i realizator brojnih projekata pod pokroviteljstvom UNESKO, nacionalni koordinator obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata… Utemeljio je Nacionalni dan knjige (28. februar), Fondaciju Narodne biblioteke Srbije, Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva ,,Janko Šafarikˮ. Autor je više desetina naučnih radova i knjiga. Imajući u vidu da je bio i koordinator prilikom nominacije stećaka za UNESKO listu u nedelju je sa domaćinama obišao lokalitete u Perućcu i Rastištu.

U nedelju, posle liturgije u manastiru Rača, episkop Jovan je govorio divnu besedu i podržao napore za očuvanje i negovanje ćirilice. Nakon besede u saradnji sa Planinarskim klubom „Tara“  je organizovana šetnja „Stazom račana“ prilagođena najmlađima, a na ostacima Skita Svetog Đorđa učesnicima šetnje se obratio Dejan Ristić.

Iako za kratko vreme organizovana prva „Ćirilična baština“ već je pronašla svoje mesto na kulturnom nebu Srbije i uspela da pokrene brojna pitanja vezana za današnji status našeg nacionalnog pisma. Vladika Jovan (Purić) i istoričar Dejan Ristić svojim učešćem na manifestaciji su dali veliki doprinos da prva „Ćirilična baština“ odmah postavi visoke standarde dok je izložba „Bašta ćirilice“ na najlepši način pokazala da korišćenje ćirilice u savremenim vidovima komunikacije može imati brojne prednosti.