Ovogodišnja “Ćirilična baština” održaće se od 21. do 24. maja uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Kao i svake godine Bajinobaštane i goste gradića u Podrinju očekuju bogati kulturni sadržaji koja su posvećena ćirilici, nacionalnom pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, a kompletan program manifestacije biće objavljen početkom maja. „Ćirilična baština“ je stalna manifestacija u oblasti kulture i turizma od značaja za opštinu Bajina Bašta, posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Održava se svake godine oko 24. maja – Dana Svetih Ćirila i Metodija i traje najmanje tri dana.


Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. Tokom trajanja Ćirilične baštine vrši se uručivanje nagrada pojedincima i kompanijama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice. Ćirilična darovnica je najznačajnija nagrada u okviru  manifestacije, ona se dodeljuje samo jednom dobitniku godišnje i predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Dobitnik Ćirilične darovnice 2020. godine bile su dnevne novine „Politika“.

Organizator i realizator manifestacije „Ćirilična baština“ je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta. Marketing i promociju za potrebe „Ćirilične baštine“ vrši Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta.

O nacionalnom značaju koji ima Ćirilična baština govori i prestižna nagrada „Kulturni obrazac godine“ koja je manifestaciji dodeljena od strane Ministarstva kulture i informisanja. Manifestacija je od Ministarstva kulture i  informisanja Republike Srbije prepoznata kao izuzetno važna pa je od strane ministra kulture pismom podrške čestitano zasnivanje i održavanju Ćirilične baštine. „Nadamo se da će vaša „Ćirilična baština” biti dugovečna i delotvorna i da će biti podstrek i drugim lokalnim sredinama širom Srbije da i same obrate veću pažnju na značaj očuvanja i promovisanja ćirilice.“ – navedeno je u pismu. „Svi smo mi „ćirilična baština“, po tome nas prepoznaju i prijatelji i oni drugi, a vaša upornost obavezuje i nas i sve druge koji misle dobro Srbiji i sveukupnoj srpskoj kulturi.“ – zaključio je ministar kulture.