У среду, 6. јула, у Установи културе градске општине Стари Град „Пароброд“ у Београду отворена је изложба фотографија под називом „Тара планина богова“. Аутор фотографија је Биљана Михајловић, а изложбу су подржали и омогућили ЈП Национални парк „Тара“ и Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта.

На изложби се могу видети фотографије настале на планини Тари током последњих неколико година. Идеја о фото изложби је настала током рада на истоименој фото-монографији која је завршни мастер рад на коме је ментор професорка Анамарија Вартабедијан.

На отварању изложбе о Биљанином раду и досадашњим наградама управо је говорила професорка Вартабедијан, а присутнима су се обратили и Милан Ђурић, директор Туристичкe организација “Тара – Дрина” Бајина Башта и Ранко Милановић, руководилац Службе информисања, промоције и туризма у Националном парку “Тара”. Испред Општине Бајина Башта отварању изложбе је присуствовао заменик председника општине Миленко Ордагић.

Биљана Михајловић дипломирала је графички дизајн на Академији техничких струковних студија Београд, где тренутно завршава мастер студије. Чланица је Удружења уметника и дизајнера примењене уметности Србије (УЛУПУДС) и има статус самосталног уметника. Годинама уназад активно се бави дечијом илустрацијом. Као илустратор више пута је награђивана. Ради за инострано и домаће тржиште са издавачима као што су Клет, Одисеја, Креативни центар, Логос, Фреска… Биљанине радове публика је могла да види на бројним самосталним и групним изложбама, а њене илустрације су дале додатну чар и оргиналност и Парку ћирилице у центру Бајине Баште.

Ово је први пут да се представља са изложбом фотографија. Са фотографијом се најпре сусреће радећи као лаборант у фотографској радњи. Данас фото-апарат носи стално са собом, бави се углавном пејзажном и документарном фотографијом, обраћајући пажњу нарочито на детаље јер сматра да је лепота свуда, али да је људи водећи своје ужурбане животе све мање примећују. Њена порука би била: „Стани! Погледај! Пусти да те обичан цвет изненади својом савршеношћу и лепотом”.

ЈП Национални парк Тара и Туристичка организација “Тара – Дрина” Бајина Башта су издали фото-монографију, подржали и омогућили изложбу Биљане Михајловић која се може погледати у УК Пароброд до 31. јула.